

De top 6 redenen waarom je restaurant zou kunnen falen
Een nieuwe business oprichten is nooit een makkie, zeker niet in de voedingsindustrie. Er komt zoveel kijken bij het runnen van een restaurant… Hier zijn de 6 meest belangrijke redenen waarom je restaurant zou kunnen falen.
Wees er zeker van dat je ze voorkomt!
Grote kans dat als je dit lees je al een restauranteigenaar bent of er een in wording bent. Ook al komt er enorm veel werk kijken bij het runnen van een restaurant dat netjes uitgevoerd wordt volgens regels, blijkt zo’n 80% hiervan te mislukken binnen die 4 jaar. Als jij niet bij die 80% wilt horen, lees dan aandachtig volgende ‘to not-do’s’ en voorkom dat jouw restaurant een flop wordt.
Je wilt niet dat al jouw harde werk, tijd en geld weggegooid wordt, toch? Laten we zonder hier verder nog op in de gaan, gaan kijken naar de meest voorkomende redenen waarom een restaurant gedoemd is te falen.
1. De lijst van je leveranciers is niet op orde
Je hebt waarschijnlijk een handvol leveranciers die ervoor zorgen dat jij jouw voeding en dranken correct ontvangt. Als je niet al bezit over een lijst, zou je deze dringend moeten maken! Noteer hier belangrijke gegevens in als naam van de leverancier, naam van je contact, telefoonnummers en wat zij precies aan je leveren. Dit zal alles veel overzichtelijker voor je maken, en indien je een leverancier dringend moet spreken, kun je in een paar klikken zien wie je moet hebben voor welk artikel!
2. Je bedrijf leidt aan een slecht management of leiderschap
Je restaurant beschikt over een slecht management? Kleine kans dat je bedrijf zal slagen. Indien jij als eigenaar niet aanwezig bent, ligt het lot letterlijk in iemands anders handen. Als deze vertrouwenspersoon incapabel is om de managementtaken juist uit te voeren, zal dit slechte gevolgen hebben voor je bedrijf. Je manager(s)/leider(s) moeten aangesteld worden om specifieke taken op een specifieke manier uit te voeren, zoals bijvoorbeeld het bijhouden van de voorraad en managen van het personeel, hier komen we later nog op terug.Manage je restaurant met de Vossen Digi Care app, en veel van de zorgen die ontstaan uit slecht management zullen verdwijnen. Je kunt als eigenaar achter de schermen exact volgen wat er wel en niet uitgevoerd wordt op de werkvloer. Vossen Digi Care voorziet een compleet pakket met tablet, reinigings- en desinfectiemiddelen en een op maat gemaakte app samen met een 24/7 servicepanel.
3. Je houdt je voorraad niet bij en wat je personeel daadwerkelijk uitvoert
Het bijhouden van je voorraad is cruciaal bij het runnen van een restaurant. Als je dit niet regelmatig doet, is er een kans dat je geld aan het verspillen bent aan bijvoorbeeld producten die over datum geraken omdat je hier teveel van hebt ingekocht. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je juist te weinig ingrediënten blijkt te hebben, wat ongetwijfeld leidt tot ontevreden klanten.
Natuurlijk… We weten dat het niet zo’n leuke taak is, dat bijhouden van je voorraad en controleren van je personeel… Gelukkig is Vossen Digi Care er om je hierbij te assisteren. Je aangeleverde voorraad, huidige voorraad en THT datums worden volledig opgenomen in de app en kunnen ten alle tijden geregistreerd worden. Geen zorgen, wij hebben er zelfs aan gedacht dat sommige leveringen getemperatuurd moeten worden, ook dat is geen probleem. Je personeel kan dan in één app kijken welke acties er ondernomen moeten worden en welke al voltooid zijn, dit zal iedere shift een tikkeltje makkelijker maken!
4. Je houdbaarheid en voedselverspilling wordt niet getrackt
Als je geld wilt weggooien, raden we je aan omdat vooral geen aandacht te besteden aan hoeveel voedsel je verspilt in je restaurant. In dit geval is het duidelijk: je houdt niet bij wat je voorraad is en duikt niet in facturen van leveranciers. Zie je hier een verband? Alles is direct of indirect geconnecteerd aan de horeca industrie.
De houdbaarheid en foutieve voorraad van voeding kan niet alleen hoog oplopen in de kosten, maar zelfs voor gezondheidsrisico’s zorgen, denk bijvoorbeeld aan schimmel. Als je beschimmeld voedsel of voedsel over datum in je restaurant hebt, kun je zelfs een boete (of erger) krijgen als juist op dat moment de voedselinspectie langskomt. Track dus je voorraad en THT van je voeding en dranken, zodat je juist kunt handelen en de bestellingen zo accuraat mogelijk kunt doorgeven. Geloof ons, het bespaart je zoveel tijd en geld…
5. Je luistert niet naar je klanten en hun waardevolle feedback
Naar klanten luisteren is een enorm goede manier om je restaurant in een opwaartse spiraal te brengen. Mensen vinden het nou eenmaal geweldig om zich gehoord en gerespecteerd te voelen, gelukkig zijn er veel manieren om dit te doen als restauranthouder! Als je klant zich niet gehoord voelt, zullen ze hoogstwaarschijnlijk niet terugkomen. Mond op mond reclame is snel gebeurd en verspreid zich snel, dit kan mogelijk de reputatie van je horecagelegenheid verpesten. Je kunt je klanten beginnen te monitoren door personeelsleden de opdracht te geven om klanten vriendelijk te benaderen met de vraag of zij graag hun feedback willen geven, bijvoorbeeld via Google reviews, of vraag gewoon naar hun mening en verbeter hierdoor wat nodig is. Het internet is een goed platform om te communiceren met je klanten, aangezien potentiële klanten je als waardevol speler in de horecamarkt zullen zien door de (positieve) feedback die er op te vinden is.
6. Slechte marketingtechnieken kunnen je bedrijf en reputatie schaden
Als er niet de juiste marketing wordt toegepast op jouw specifieke bedrijf, kan het zijn dat je bedrijf niet succesvol wordt of zelfs niet eens fatsoenlijk van de grond komt. We zijn inmiddels in een tijdperk aangekomen waar adverteren zelfs gratis kan, dus er is geen excuus meer om je marketing niet op orde te hebben. Als je niet zo bekent bent met de huidige technologieën, huur hier dan iemand voor in. Veel restaurants hebben een social media manager die posts en content creëren op social media en ook communiceren met volgers.
Als je toch niemand wilt inhuren hiervoor, overweeg dan om een van je personeelsleden die er wel in thuis is in te zetten hierop (en geef hem/haar dan ook een gepaste vergoeding hiervoor). Plan dan samen met deze persoon hoeveel en hoe vaak er iets gepost moet worden. Online of social media posts kunnen meer klanditie veroorzaken en kan dienen als gratis advertentie voor dingen als happy hours en evenementen.
Tekens dat je restaurant het niet gaat redden en hoe je dit voorkomt
Hopelijk kun je een aantal van de dingen die besproken zijn in dit artikel gebruiken om je business staande te houden of zelfs een boost te geven. Het is, zoals je hebt kunnen lezen, absoluut mogelijk om je restaurant te redden van ondergang. Je kunt nu specifieker op zoek naar het probleem en dit gerichter aanpakken en efficiënt oplossen. Heb hebben en leiden van een business als een restaurant, neemt veel tijd in beslag en kost veel werkuren, dingen kunnen hier makkelijk vergeten of verkeerd aangepakt worden. Volg onze tips en kom weer één (of meerdere) stap(pen) dichter bij een restaurant waar jij, je personeel en de klant van houdt!