

The full experience
Als manager en werknemer in de horeca wil je je klanten tevreden houden. Consumenten willen steeds meer, meer hygiëne, meer ervaring, meer bijzonder eten, cocktails, streetfood en ga zo maar verder. De full experience in horecagelegenheden is dan ook de nieuwe verwachting van consumenten. Hygiëne is daar een belangrijk onderdeel van. Niet altijd iets waar je evenveel zin in hebt, maar het is nu eenmaal wettelijk bepaald. We krijgen nog steeds vaak het antwoord NEE als we de vraag stellen: ‘registreren jullie alles via de HACCP wetgeving?’. Naast dat dit nodig is om je bedrijf wettelijk aan de eisen te laten voldoen, is het ook heerlijk om je bedrijf compleet en overzichtelijk in orde te hebben.
De wet
HACCP ‘Hazard Analysis and Critical Control Points’, letterlijk vertaald wordt dat ‘Gevaar analyse en Kritische Controlepunten’, het spreekt al deels voor zich. Bij het maken en verwerken van voedingsmiddelen kan er van alles voorkomen worden. Bedrijven die zich bezighouden met het produceren en verwerken van voedsel moeten deze eventuele problematieken opsommen in een HACCP-plan, dit is per Europese wet verplicht.
Als bedrijf wil je de nachtmerrie voorkomen dat je je klanten qua hygiëne niet tegemoetkomt. Dit is een relatief kleine inspanning als je weet wat je moet doen. Maak geen vijand van hygiëne maar omarm het en volg deze tips voor top ervaringen.
1. Kleding
Zorg dat je personeel er tip op uitziet. Niet alleen de hygiëne van je restaurant is belangrijk, maar ook dat van je personeel. Zorg dat ze netjes gekleed zijn, geen juwelen omhebben, eventueel in bedrijfskleding rondlopen voor wat extra experience en vooral dat ze een fris voorkomen hebben.
2. De bereiding
Om hygiënisch aan een bereiding te beginnen, is het belangrijk dat je begint te werken op een schone werkplek. Zorg er dan ook voor dat op het einde van elke werkdag al het vuil is opgeruimd, en alle oppervlakken gereinigd en gedesinfecteerd zijn. Let hierbij op dat bij reinigen zo warm mogelijk water gebruikt moet worden, en bij desinfectie daarentegen lauw water. Gebruik vervolgens bij het bereiden van voedsel altijd handschoenen voor ultieme hygiëne. Verwissel deze ook af en toe na een bepaalde tijd. Denk bijvoorbeeld samen na met je werknemers over wanneer je het beste nieuwe aantrekt – bv. in verband met intoleranties, behandelen van rauw vlees enzovoorts.
3. Ziekte
Door de huidige tekorten aan personeel, wordt er wel eens voor gekozen om een zieke werknemer toch op te laten dagen op het werk. Het is belangrijk om te weten dat mederwerkers indien ze ziek zijn niet mogen werken – en dan voornamelijk niet in aanraking mogen komen met voeding dat bereid wordt, aangezien de kans op besmetting groot is. Heb dus open communicatie met de werknemers en laat ze melden wanneer ze (besmettelijk) ziek zijn of iets hebben opgelopen. Dan kun je ze vervolgens alsnog inzetten waar ze niet in contact komen met voeding.
4. Controle en training
Zorg ervoor dat alle gegevens telkens geregistreerd worden volgens HACCP wetgeving. Het kan altijd voorkomen dat er een controle plaats zal vinden, wees dan in orde. Ook als er een klacht binnenkomt van een klant voor bijvoorbeeld een voedselvergiftiging, is het essentieel dat hiervoor alles geregistreerd is. Zo kan er op te allen tijden teruggekeken worden wanneer welke en door wie een taak is uitgevoerd. Train hiervoor je werknemers dat zij exact weten hoe dingen geregistreerd moeten worden en het belang hiervan. Wees bij flexwerkers, inzetkrachten en vakantiekrachten ook niet te laks en maak zeker duidelijk wat je van ze verwacht en verlangt, en train ze regelmatig!
Conclusie
Voor een ultieme klantervaring moet de hygïene op orde zijn, van de keuken t/m het toilet en de letterlijke werkvloer waar de klant zich begeeft. Zodra dit allemaal op orde is, zowel in de praktijk als in registrering van de hierboven besproken taken, kan de klant het hele concept gaan ervaren. Hier kun je losgaan met je innovatieve concept, exciting dishes en hippe cocktails. Ga voor de full experience!